Wanneer je het nieuws van deze wereld volgt komen berichten over oorlogen, aanslagen, wantrouwen en angst in onze samenleving regelmatig onder je aandacht. De afgelopen periode ontvingen ook kerken een lijst met veiligheidsmaatregelen vanwege mogelijke terreurdreigingen. Onze veiligheid en vrede staan steeds meer op het spel en om eerlijk te zijn lijkt hier op korte termijn weinig verbetering in te komen. Wat staat ons nog te wachten, welke verwachting hebben wij voor onze toekomst en wat betekent in dit alles de kerstboodschap van vrede nog?
“Ere zij God in de hoogste hemelen, en vrede op aarde, in de mensen een welbehagen.” (Lucas 2:14 SV)
De herders in het veld bij Bethlehem hoedden hun schapen. Waarschijnlijk hield er een de wacht en sliepen de overigen. Het was een nacht net als iedere andere. Althans, tot dat ene moment waarop er plotseling een engel aan hen verscheen:
“vandaag is in de stad van David jullie redder geboren. Hij is de messias, de Heer. Dit zal voor jullie het teken zijn: jullie zullen een pasgeboren kind vinden dat in een doek gewikkeld in een voederbak ligt.’” (Lucas 2: 11-12 NBV)
Na deze onverwachte wending gingen de herders op weg om met eigen ogen te zien wat er gebeurd was.
Het lijkt wel alsof Lucas ons in de eerste twee hoofdstukken van zijn evangelie wil wijzen op het verwachten van het onverwachte. Elisabet was onvruchtbaar en zal toch een zoon krijgen. Maria had nog geen gemeenschap met een man gehad, maar is toch zwanger. De aankondiging van de geboorte van de Messias gaat niet uit naar belangrijke mensen als de koning of de priesters, maar gaat naar de simpele herders. De Messias wordt niet geboren in rijke omstandigheden, maar wordt geboren in een voederbak. En de reactie op dit onverwachte is misschien wel het meest essentiële van dit alles. De herders gaan op weg, onverwacht in verwachting.
“Ere zij God in de hoogste hemelen, en vrede op aarde, in de mensen een welbehagen.” (Lucas 2:14 SV)
Wat voor een vrede verwacht jij? Of misschien beter, waar verwacht jij jouw vrede van en waar zoek je deze? Tijdens het vieren van Kerstmis denken we bij vrede vaak aan wereldwijde vrede. Het is zelfs het tijdstip van het jaar waarop menig staakt-het-vuren gepoogd is. Zou deze vrede het teken van God zijn die de wereld zou moeten overtuigen? Zit jij te wachten tot het moment dat God deze vrede eindelijk laat aanbreken? Of heb jij juist, door gebrek aan deze vrede, twijfels gekregen over het bestaan van God? Misschien is het goed om ons af te vragen waar deze vrede begint? Wanneer we Lucas 2: 14 in andere vertalingen lezen begrijpen we de tekst misschien beter:
“en op aarde vrede onder de mensen in wie Hij een welgevallen heeft.” (WV)
“en vrede op aarde voor alle mensen die hij liefheeft.” (NBV)
De vrede is voor de mensen die God liefheeft. In het Evangelie volgens Johannes lezen we dat God ons liefheeft omdat wij Jezus liefhebben (16:27). Wanneer wij Jezus liefhebben zullen God en Jezus hun liefde aan ons geven en zal Jezus zich aan ons bekendmaken (16:21). En zal Hij ons vrede na laten, die de wereld niet geven kan (14:27).
Het aanhoren van de boodschap van de engelen was voor de herders niet genoeg. Ze moesten hun verwachtingen bijstellen en moesten op weg gaan, om daadwerkelijk te ervaren wat er gezegd was. Maar ook bleef het niet alleen bij dit handelen. Ze moesten tevens geloven dat de boodschap van de engelen waar was, want een kind in doeken liggende in een voederbak was geen bijzonder goddelijk, maar een redelijk gewoon teken.
God toonde zijn liefde voor deze wereld, voor iedereen, door zijn Zoon als mens naar deze wereld te sturen. Dit onverwachte wordt ons allemaal aangereikt. Maar net als in het verhaal van de herders, vraagt de boodschap van Kerst en de boodschap van vrede een reactie van jou en mij. Durf jij het te verwachten in het onverwachte? Durf jij te geloven in het ‘gewone kindje’ en kies jij Jezus lief te hebben? Want dan zal het zijn:
“vrede op aarde, in de mensen een welbehagen.”
Vrede in jou en vrede in mij. Vrede die al het nieuws overtreft. En ja, dan geloof ik, dan komt er ook vrede in deze wereld. Dat is de hoop van deze wereld, dat is de boodschap van Kerst!
Goed gedaan 🙂
Je maakt het verhaal toepasselijker voor deze tijd, waardoor je er ineens een hele goeie boodschap uit krijgt: Zoek jouw vrede in God. Verwacht het onverwachte.
Dankjewel voor het schrijven van dit stuk, het is een bemoediging: blijf in God vertrouwen. Je bent op de goede weg.
Wat een prachtig stuk !!