Wie ben ik

Wie ben ik?

Ik ben Vincent Dolfing, 37 jaar, getrouwd met Jolien en samen met ons zoontje wonen we in IJmuiden. In het dagelijks leven ben ik interkerkelijk spreker, werk ik parttime in de zorg en geef ik leiding aan Becoming Alive Ministries en Dolfing Ministries. Daarvoor werkte ik als stafwerker bij Navigators Studentenvereniging voor het Netwerk in Ede en voor de Royal Mission School in Drachten. Hier ben ik twee jaar docent en coach geweest en heb ik een jaar gewerkt als coördinator van de Parttime School. Binnen de opleiding GPW, ook wel HBO Theologie, heb ik de minor voorganger gevolgd en stage gelopen in de Kerk van de Nazarener en de Vrije Baptistengemeente en heb ik (praktijk)onderzoek gedaan op het gebied van discipelschap, gemeenteopbouw en missionaire presentie. Aan deze opleiding ben ik in 2019 afgestudeerd als HBO Theoloog.

“Ik geniet intens wanneer ik mag spreken,

preken of onderwijs mag geven aan

zowel kleine als grote groepen.”

In het onderwijs probeer ik de interactie op te zoeken en in te gaan op wat mensen echt bezig houdt. Bij het spreken probeer ik te communiceren van hart tot hart. Waar mogelijk probeer ik daar een tastbare geloofsstap aan toe te voegen om daadwerkelijk te groeien als volgelingen van Jezus Christus.

“Ik verlang er naar Jezus’ herstellende, genezende en bevrijdende werk dichtbij te brengen

en Gods liefde tastbaar te maken.”

Hoe het begon

Het begon echter allemaal in de gemeente Velsen, waar ik ben geboren in IJmuiden en opgegroeid in Velserbroek. Mijn ouders hebben mij christelijk opgevoed en ik ben, met een gereformeerde achtergrond, groot geworden in een PKN gemeente. Voor zo ver ik mij kan herinneren heb ik altijd zelf geloofd. Natuurlijk kreeg de relatie met God gedurende mijn kinder- en tienerjaren wel een andere dimensie, waarbij het avontuur met God ook steeds meer een avontuur werd.
Aan het einde van mijn puberteit is er een periode geweest dat wij als gezin nog maar weinig naar de kerk gingen. Juist deze periode heeft mijn geloof erg gesterkt. Door het lezen van boeken over de Bijbel en het horen van sprekers begon er iets in mij te broeien, namelijk:

“het geloof dat God meer kan en wil doen, nu, in onze levens, dan in mijn eigen kerk gewoon
was. Er moest simpelweg meer zijn!”

Dit besef kreeg in de loop van de jaren een steeds grotere betekenis. 

Mijn droom en bestemming

Nadat ik mijn VWO diploma had behaald ging ik studeren aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Na het eerste jaar Biomedische Wetenschappen werd ik ingeloot voor de studie Geneeskunde, waarmee mijn droom om kinderarts te worden was begonnen. In deze periode ging ik, met de organisatie World Servants, meerdere keren op project naar Afrika, waar ik kennismaakte met een diep en vooral onvoorwaardelijk vertrouwen in God. Verder hield ik mij, naast mijn studie, vooral bezig met jeugd- en jongerenwerk, zowel binnen als buiten de kerk. Door dit werk heen begon God steeds meer tot mij te spreken. Na een proces van drie jaar was het voor mij duidelijk, God had voor mij een ander plan, een andere bestemming. Ik liet mijn medische droom achter mij en startte met de studie GPW.

Amazing grace

Zo stapte ik met God in een nieuwe uitdaging, die niet altijd even makkelijk was als ik van te voren had gedacht. Na twee jaar GPW studie, brachten de verandering van de universiteit naar het HBO, mijn fanatieke inzet voor zowel mijn studie als vele uren van vrijwilligerswerk en diverse persoonlijke factoren mij in 2012 in een burn out. Hoewel God, juist op dit soort momenten van het leven, ver weg lijkt, bleef ik in deze tijd alles van Hem verwachten. Ik klampte mij (actief!) vast aan Jezus. Ik spreek uit ervaring wanneer ik zeg dat dit de ene dag makkelijk gaat en de andere dag een hele opgave is. Desondanks is het een keuze, een wilsbesluit dat je zelf elke keer weer kunt maken.

“Het herstelproces, door soms diepe dalen heen, leerde mij wat echte genade is, wat het
betekent om vrij gezet te worden en wat werkelijk herstel inhoudt. Dit alles was en
is alleen mogelijk door Jezus Christus!”

Vincent DolfingKorte tijd na mijn studieswitch sloot ik mij aan bij de Kerk van de Nazarener in Haarlem. Later verhuisde ik naar Emmen, voor mijn voorgangerstage bij de Vrije Baptistengemeente. Waarna ik mijn weg in 2014 vervolgde naar Drachten voor een ‘pauzejaar’ wat betreft mijn studie. Dit jaar vulde ik onder meer in met werkzaamheden voor Royal Mission School, waarin ik veel ervaring op deed bij het coachen, de fulltime en parttime opleiding en binnen het opleidingsteam van de jeugdwerkopleiding. Het besef dat God meer kan en wil doen in deze wereld groeide en bloeide steeds verder uit.

“Ik leerde verder te kijken dan alleen de redding en de hoop die in het geloof zijn
en ervoer steeds meer de kracht van Gods Koninkrijk.”

Hoewel ik al eerder had ervaren wat Gods genade inhield, mocht ik in dit jaar gaan leren en ervaren wat dit inhoudt voor het dagelijks leven en mijn relatie met God, met andere woorden mijn leven als Christen. Genade kreeg een steeds grotere impact op mij. Mijn band met God groeide, ik leerde Gods stem beter verstaan en tijdens momenten van aanbidding kon ik mij steeds beter op Jezus richten, zonder mij bezig te houden met de mening van anderen. Ook leerde ik meer uit te stappen geleid door de heilige Geest, en ging Hij steeds meer door mij heen werken. Eigenlijk ontdekte ik in dit alles wie ik zelf ben, wie ik mag zijn, hoe God mij bedoeld heeft. Ik ontdekte mijn ‘identiteit in Christus’. De vrijheid die hier in ligt gaat veel dieper en verder dan een wereld zonder Jezus ooit kan bieden.

The mindshift

Gods reddingsplan is geniaal en veel groter dan wij vaak denken. Jezus kwam voor jou en voor mij, niet alleen om ons te redden door het kruis en daarmee weer een relatie met God mogelijk te maken, maar om ons terug te zetten in onze heersende macht in zijn Koninkrijk. Op het moment dat je tot geloof bent gekomen, werd je burger en ambassadeur van Gods Koninkrijk. Dit betekent veel meer dan we ons vaak beseffen.

“Heb je er bijvoorbeeld ooit bij stilgestaan dat je van cultuur bent veranderd?”

Ik realiseerde mij dat ik me vaak druk maakte over wat mensen met de Nederlandse cultuur van mij, als christen, vinden. Dit kwam omdat ik nooit besefte dat ik geen Nederlandse cultuur meer had. Als christen gedroeg ik mij als een Nederlander, zonder de ‘cultuur van het Koninkrijk’ daadwerkelijk aan te trekken. Ik kwam tot een ontdekking:

“Ik ben geen Nederlander meer, ik ben een Koninkrijksburger.”

Niet mijn Nederlandse cultuur is langer ‘normaal’ maar mijn nieuwe cultuur, de ‘cultuur van het Koninkrijk’ is waar ik mij door wil laten leiden! Dit veranderde niet alleen mijn denken, maar door deze mindshift veranderde ook mijn handelen.

Wake up

Met dit besef zie ik uit naar een ‘wake up call’. Ik verlang ernaar mensen wakker te schudden, zowel binnen als buiten de kerk. God en de Bijbel zijn realiteit en zeer zeker ook actueel vandaag de dag. Laten we oppakken wat we in de loop van de eeuwen verloren zijn en gaan leven naar de ‘cultuur van het Koninkrijk’!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.