Herijken: een droom die anders liep

Herijken: een droom die anders liep

8 augustus 2022

Stel je eens voor: je ontvangt van God een droom waarin Hij je laat zien op wat voor plek of positie je in de toekomst uit zult komen. Je hebt ineens gevoel wat je missie, je roeping/bestemming is. Je deelt je droom en je wilt recht op je doel af. Daar begint het verhaal van Jozef mee. Een droom, een droom met een uitkomst, een doel, maar wel een droom die anders liep. Of toch niet?

Misschien heb jij je roeping en bestemming net zo scherp gekregen als Jozef, of bijvoorbeeld Mozes of Jona en ontvang je van God regelmatig richting door bijvoorbeeld profetische woorden. Wellicht herken je je hier juist helemaal niet in en is het voor jou een lastige ontdekkingstocht. Ik denk dat we allemaal onze uitdagingen op dit gebied kennen (of hebben gekend), maar hoe flexibel kun jij omgaan met de woorden van richting die God in je leven spreekt?

Jozef had als jongen een droom, waarin God hem duidelijk maakte dat zijn vader, moeder en broers in de toekomst voor hem zouden buigen. Bij die droom had Jozef zich vast een beeld gevormd, hoe dat eruit zou gaan zien, wat hij in de toekomst moest gaan bereiken en wellicht hoe hij daar moest komen (herkenbaar?). Het eerste wat hij daarna tegenkomt, is een spottend ongeloof in zijn familie. Wat als hij zich daarnaar had laten vormen? Vervolgens komt hij in de put en wordt hij verkocht aan buitenlandse kooplieden. Wat had er over gebleven van zijn droom, wanneer hij op dat moment had vastgehouden aan het beeld dat hij eerst had bij de droom? Ik denk dat Jozef zijn droom had gekoppeld aan de maatschappij waarin hij opgroeide, zijn land, zijn omgeving en ook misschien wel zijn manier. Ik denk dat niets in Jozef naar Egypte wilde. Toch werkt Jozef zich opnieuw op, door trouw, vasthoudendheid en flexibiliteit aan zowel God als de mens. En dan opnieuw beland hij in een ‘crisis’, namelijk in de gevangenis. Een situatie dat meer dan twee jaar duurt! Maar ook daar is hij trouw, vasthoudend en flexibel. Hij krabbelt opnieuw overeind en wordt door de Farao aangesteld over heel Egypte, waar ook zijn familie voor hem komt buigen. Jozef kent behoorlijke ups en downs terwijl de wereld om hem heen compleet verandert. Toch weet hij zich vast te houden aan beloften die God hem gegeven heeft. Een van de sleutels waardoor Jozef dit kon bereiken was door zijn flexibiliteit met betrekking tot de belofte van God. Hij herijkte zijn droom, zijn doel, zijn bestemming steeds opnieuw bij God.

Zo vaak zie ik christenen worstellen met aanwijzingen en richting die God hen ooit gegeven heeft. Dat klinkt dan als: ‘ja, maar God heeft gezegd dat…” Dus gaan ze maar door, soms tegen beter weten in. Maar wat als die aanwijzing voor een seizoen was, bijvoorbeeld een periode van drie jaar? Wat als God je door dat seizoen heen een stap hoger gaat brengen, waardoor dezelfde roeping of missie nog meer tot zijn recht komt? Maar ja, dan moet je wel blijven vragen aan God: wat is nu het woord voor dit moment? Welke aanwijzingen heeft U voor ‘nu’? Dan moeten we zeggen: ‘dit is de droom die U mij gegeven heeft, ik houd vast aan Uw belofte maar laat de manier, de stappen en timing los.’ Dan is het als Jozefs droom die heel anders liep én toch uitkwam.

Hoe vaak kom jij bij God om je richting en dromen te (her)ijken?

Auteur: Vincent Dolfing

Vincent is interkerkelijk spreker, 34 jaar, oprichter en leider van Becoming Alive Ministries, afgestudeerd als HBO-theoloog en werkt parttime in de zorg,. De jaren ervoor werkte hij twee jaar als Stafwerker bij Navigators Studentenvereniging en drie jaar voor de Royal Mission School als coach, docent en coördinator van de Parttime Royal Mission School. Hij is gepassioneerd over Jezus en zijn Koninkrijk en komt volledig tot zijn recht wanneer hij hierover mag spreken. Hij omarmt de ‘cultuur van het Koninkrijk’ en deze mag gezien worden!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *