Een nieuw jaar: 2018

Een nieuw jaar: 2018

31 december 2017

Tussen de oliebollen door denk ik vandaag terug aan 2017 en kijk ik vooruit naar het jaar 2018. Een overgang van het ene jaar naar het volgende jaar of eigenlijk is het gewoon de ene dag die overgaat in de volgende dag. Toch voelt het dit jaar als een belangrijk scharnierpunt voor mij. Aan de hand van een aantal Bijbelverzen neem ik jullie daar kort in mee en hoop ik ook jullie ermee te bemoedigen!

Toen ik in 2012-2013 door een burn-out ging, was er één tekst die mij steeds opnieuw hoop gaf, namelijk Psalm 84: 6-8:

Gelukkig wie bij u hun toevlucht zoeken, met in hun hart de wegen naar u. Trekken zij door een dal van dorheid, het verandert voor hen in een oase; rijke zegen daalt als regen neer. Steeds krachtiger gaan zij voort om in Sion voor God te verschijnen. (NBV)

In een woestijnperiode waar geen water te bekennen was klonk de belofte van water, niet van druppels, niet van een klein riviertje maar van een heuse oase en rijke zegen!

Hoewel ik in de jaren erna vele momenten van herstel heb gekend en ik al een paar jaar geen last meer heb van een burn-out, moet ik eerlijk bekennen dat de woestijn weliswaar achter mij lag maar ik tegelijkertijd de stromen water nog niet voelde. Natuurlijk was ik dankbaar voor alle zegeningen die ik ontving, toch miste er iets!

2017

In het jaar 2017 mocht ik beginnen in het ministryteam van Gospel Music Festivals (GMF) en startte ik met de School of Supernatural Heroes (SSH). Door deze school heen heb ik God op heerlijke manieren mogen ontmoeten en beter leren kennen. Het heeft me geleerd om in meer vrijheid te aanbidden en Hem daarin echt lief te hebben en te ervaren. Het heeft me aangewakkerd in de samenwerking met de Heilige Geest en God heeft mij zelf meerdere keren aangeraakt. Wat ik van 2017 absoluut zal onthouden is de Presence Conferentie in mei! Tijdens deze conferentie werd ik voor het eerst geraakt met een krachtige bewogenheid voor mensen in Europa die Jezus nog niet kennen en had ik een krachtige aanraking met Gods Geest. Maar bovenal zal ik deze conferentie onthouden omdat God mij bevrijdde van angst. Een angst die ik blijkbaar door allerlei ervaringen had opgedaan en die al mijn dromen onderdrukte. Jaren had ik niet gesproken over mijn (grote) dromen voor de toekomst en de visies die God mij gegeven had. Echter na deze gebeurtenis stond ik er spontaan met verschillende mensen over te praten.

Halverwege 2017 mocht ik afscheid nemen van een vruchtbare periode bij Royal Mission School. In de zomer die volgde werkte ik nog hard door om openstaande vakken van mijn studie af te ronden, zodat ik na de vakantie aan mijn afstudeerperiode kon beginnen. Na de zomer werd het steeds duidelijker dat God een nieuw seizoen inluidde, er staat iets nieuws te gebeuren! Wanneer ik terugkijk op 2017 en vooruit kijk naar 2018 past Jesaja 43 hier goed bij.

Ik heb redding aangekondigd en redding gebracht (vers 12a, NBV)

Gedenk niet langer wat vroeger gebeurd is en geef niet al uw aandacht aan wat eens is geschied (vers 18, WV2012)

Hoewel ik in het vorige seizoen vaker de tijd moest nemen om even stil te staan, om een pas op de plaats te maken, mocht ik leren dat in dit nieuwe seizoen het oude ook echt achter me ligt en dat ik niet meer bezig hoef te zijn met dat seizoen. Of zoals de NBV het zegt:

Blijf niet staan bij wat eertijds is gebeurd (vers 18a)

2018

Het jaar 2018 zal voor mij een jaar worden van mijlpalen, nieuwe richting, nieuwe dingen en ik heb geloof voor nieuwe bijzondere doorbraken. Het wordt een jaar waarin ik vooraf aan God mag vragen wat Hij van plan is om zo de koers te bepalen. Daarvoor is het belangrijk om alert en aanwezig te zijn. Aan het begin van het nieuwe jaar is het goed om na te denken hoe we dagelijks gevoelig kunnen zijn voor God, zodat we niet missen wat Hij aan het doen is?! The Message vervolgt:

Be alert, be present. I’m about to do something brand-new. It’s bursting out! Don’t you see it? There it is! I’m making a road through the desert, rivers in the badlands. (vers 19, MSG)

Zelf heb ik de afgelopen drie maanden tijd besteed aan het ont-dekken van Gods plan voor 2018. Dit bracht mij al in het najaar van 2017 bij de Profetenschool van Living in your Destiny (Liyd), waarvan ik deel 2 en 3 in 2018 zal gaan volgen. Ook zal ik doorgaan met de SSH en het ministryteam van GMF. Daarnaast werk ik momenteel aan een team om een nieuw initiatief te beginnen. Een spannende stap waar God duidelijke bevestigingen in geeft. (Wordt vervolgd)

Het zal ook het jaar worden van afstuderen! Hier schreef ik al eerder over in de vorige blog.

Voor mij is het duidelijk dat God vanaf 2012 een weg heeft gebaand door de woestijn. In 2017 is de rivier echt gaan stromen en bevrijdde Hij mij van de laatste neerdrukkende angst. 2018 wordt een jaar waarin God zegt:

Zie, ik ga iets nieuws verrichten, nu ontkiemt het. (vers 19a, NBV)

God doet niet elk jaar hetzelfde, nee, Hij doet iets nieuws! Het ontkiemt nu, in deze tijd, en ik zie er naar uit!

Ook voor jou!

In welk seizoen van het leven je zelf ook zit, of je nu uitziet naar dit nieuwe jaar of juist helemaal niet: laten we ons beseffen, dat er zicht en hoop is op een oase. Er is namelijk een God die om ons geeft en die zegt:

Ik, ík ben de HEER! Buiten mij is er niemand die redt. (vers 11, NBV)

Hij verandert ook jouw dal van dorheid tot een oase!

Ik bid jullie een jaar vol van Gods tastbare liefde en rijke zegen toe!

 

Auteur: Vincent Dolfing

Vincent is interkerkelijk spreker, 34 jaar, oprichter en leider van Becoming Alive Ministries, afgestudeerd als HBO-theoloog en werkt parttime in de zorg,. De jaren ervoor werkte hij twee jaar als Stafwerker bij Navigators Studentenvereniging en drie jaar voor de Royal Mission School als coach, docent en coördinator van de Parttime Royal Mission School. Hij is gepassioneerd over Jezus en zijn Koninkrijk en komt volledig tot zijn recht wanneer hij hierover mag spreken. Hij omarmt de ‘cultuur van het Koninkrijk’ en deze mag gezien worden!

1 Reactie

  1. Jos van Tongeren

    Een prachtige bemoediging Vincent. Je bent een mooi mens en ik ben heel blij je ontmoet te hebben bij Royal Mission.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *